شنبه 11 آذر 1402

 

 

منطقه خوزستان در یک نگـاه

پس از کشف مخازن نفتی مسجدسلیمان و به منظور انتقال نفت خام به پالایشگاه آبادان در سال 1289 نخستین خط لوله احداث گردید . با گسترش صنایع نفت بمرور بر تعداد خطوط لوله افزوده گشت تا آنکه در سال 1335 نخستین خط لوله سراسری به طول 500 کیلومتر از اهواز تا ازنا احداث شد که یکسال بعد تا ، ری ادامه یافت .

برای انتقال مواد نفتی هم چندین تلمبه خانه در مسیر ساخته شد که با توجه به این امر نیاز به ایجاد تشکیلاتی برای حفظ و نگهداری از خطوط لوله و مراکز انتقال نفت پدید آمد که در این راستا در سال 1335 اولین منطقه خطوط لوله نفت ایران در اهواز شکل گرفت .

در حال حاضر حوزه عملیاتی منطقه خوزستان، گستره وسیعی از استان خوزستان را در                  بر می گیرد به گونه ای که در جنوب استان  از آبادان تا ماهشهر و در شمال تا پل زال و محدوده منطقه لرستان واقع شده است این منطقه دارای 1300 کیلومتر خطوط لوله 10  تا 30  اینچ و 11مرکز انتقال نفت و تأسیسات  به اضافه ناحیه فنی آبادان می باشد که روزانه 000/ 100/ 1  بشکه مواد نفتی را انتقال می دهد .

مراکز انتقال نفت و تاسیسات تابعه منطقه خوزستان بشرح ذیل می باشند :

 

مرکز انتقال نفت شهید یوسف زاده باغبان (بیدرویه)

مرکز انتقال نفت شهید زنگنه (سبزآب) 

مرکز انتقال نفت شهید شمعونی (عبدالخان)

مرکز انتقال نفت شهید عقیلی دهنوی (نظامیه)

مرکز انتقال نفت شهید چمران

مرکز انتقال نفت شهید لرستانی

مرکز انتقال نفت سیدی آبادان

مرکز انتقال نفت شهید علیان (خوردورق)

مرکز انتقال نفت شهید ساکی (مایل 40)

مرکز انتقال نفت امین باوی

تاسیسات اندیمشک

 

 

 

 

ارتباطات و فن آوری اطلاعات

حوزه معاونت ارتباطات و فن آوری اطلاعات (ICT) منطقه خوزستان با بهره بردن از 25 ایستگاه مایکرویو دیجیتال مادر، شبکه توزیع یافته مراکز تلفن تمام IP ، شبکه 400 کیلومتری کابل نوری در استان و پوشش مستقیم رادیوترانک دیجیتال و نیز شبکه گسترده LAN ها و WAN اختصاصی خود در سطح استان خوزستان وظیفه انتقال داده های صوتی، تصویری، دیتا در قالب سرویس هایی مانند مکالمات تلفنی، ویدئو کنفرانس ، پزشکی از راه دور، آموزش از راه دور، اتوماسیون اداری، اسکادا و... را برای شرکت متبوع خود و نیز برخی دیگر شرکت های معظم نفتی مانند مناطق نفت خیز جنوب، حفاری، گاز، برخی پتروشیمی ها، پالایشگاه آبادان، بهداری بهداشت و...  بعضی شرکت های غیرنفتی مانند توانیر و شرکت مخابرات را به عهده دارد .

طول مسیر خطوط لوله منطقه خوزستان

طول خطوط انتقال فرآورده نفتی 1000 کیلومتر شامل لوله هایی به قطرهای 6 ، 10 ، 12 ، 16 و 26 اینچ.

طول خطوط انتقال نفت  خام : 300 کیلومتر شامل خطوط به قطرهای  24، 26 ،30  اینچ.

 ناحیه فنی آبادان

ناحیه آبادان در سال 1372  بمنظور تسریع در امر پیشگیری، نگهداری و تعمیرات خطوط لوله و مراکز انتقال نفت تابعه و جلوگیری از مصرف انرژی (ایاب و ذهاب کارکنان و مصرف سوخت خودروها و غیره ) در شهرستان آبادان تشکیل گردید .

حوزه فعالیت

مراکز انتقال نفت شهید لرستانی ، سیدی آبادان، شهید علیان (خوردورق)، شهید ساکی (مایل40) و مرکز انتقال نفت امین باوی ، تاسیسات نیروگاهی آبادان و خرمشهر و خطوط لوله26 اینچ (نفتکوره) ، 16 اینچ ( ORD) ، 16 اینچ(فرآورده)، 24 اینچ(نفت خام ) 16 و12 اینچ حدفاصل آبادان /ماهشهر و آبادان / دارخوین را بر عهده دارد . جمع طول کنونی 530 کیلومتر انشعاب بطول 400 متر 8 اینچ نیروگاه آبادان و انشعاب 12 اینچ  بطول 8 کیلومتر نیروگاه خرمشهر . این ناحیه با در اختیار داشتن نیروهای متخصص و کارآمد متشکل در واحدهای تعمیرات خط ، مکانیک ، ابزاردقیق و کنترل ، برق ، تعمیرات عمومی ، مهندسی خوردگی فلزات و خدمات ترابری نسبت به پشتیبانی و نگهداری از خطوط لوله و تجهیزات اقدام نموده و با برنامه ریزی های پیشگیرانه علاوه بر تعمیرات، توسعه و به روز رسانی تجهیزات موجود را نیز بر عهده دارد .

 

نگهداری و تعمیرات

 عملیات انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی توسط توربو پمپ های گازی شامل انواع EGT , SGT100 (تایفون Typhoon) روستون از انواع:  TB5000 , TB4000,TA1750                      انواع توربین های سولار و IR و همچنین الکتروپمپ های قدرتمند انجام می شود. در این راستا کارشناسان منطقه خوزستان توان و دانش تعمیر و نگهداری و تعمیرات اساسی انواع توربین ها و الکتروپمپ ها را دارا می باشند از آن جمله می توان به نصب ، راه اندازی ، نگهداری و تعمیرات انواع توربین زیمنسEGT  و  SGT100اشاره کرد . کلیه توربو پمپ های منطقه خوزستان با سوخت گاز کار می کنند و در مواقع ضروری با سوخت مایع که این امر باعث کاهش مصرف سوخت مایع ، جلوگیری از آلودگی هوا و محیط زیست و همچنین افزایش طول عمر تجهیزات مرتبط شده است . در راستای نوسازی و بازسازی مراکز انتقال نفت و رفع صدمات ناشی از جنگ تحمیلی کلیه تجهیزات برقی ، پنل های کنترل و منابع تأمین توان مصرفی آنها نوسازی شده بطوریکه هم اکنون کلیه مراکز انتقال نفت مجهز به       سیستم های کنترل پیشرفته PLC و ... می باشند .

پایداری خطوط لوله

خطوط لوله و تأسیسات منطقه خوزستان در جریان جنگ تحمیلی، شرایط خاص آب و هوایی و قدمت بالای لوله ها آسیب های زیادی متحمل شدند که با همت کارشناسان و کارکنان متعهد                       و متخصص بارها مورد بازسازی و بهسازی قرار گرفته است بطوریکه اکثر خطوط لوله تقویت ، تعویض و یا در حال جایگزینی هستند که این امر موجب افزایش پایداری و ایمنی خطوط لوله موجود شده و ان شاا... این روند ادامه خواهد یافت .همگام با وظیفه خطیر انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی ، حفظ و نگهداری خطوط لوله از اولویتهای کاری این منطقه می باشد و بر همین اساس برای پیشگیری از خوردگی علاوه بر بهره گیری از 46 ایستگاه حفاظت کاتدی ، اقداماتی از جمله بازرسی وضعیت پوشش با تکنولوژی روز ( C-Scan ، PCM و ...) و تعویض پوشش انجام می شود . پیگرانی تمیز کننده و تزریق مواد بازدارنده جهت جلوگیری از خوردگی داخلی از دیگر اقدامات اساسی می باشد .جهت شناسایی خوردگی ها و نقاط ضعف لوله از پیگرانی هوشمند و کوپن گذاری استفاده می شود تا پس از پایش نتایج پیگرانی و در صورت لزوم کارهای تقویت و ایمن سازی خطوط انتقال در دستور کار قرار گیرد. بازسازی بسترهای آندی ، پایش وضعیت حفاظت کاتدی به کمک تست پوینت های مسیر خطوط و پیاده سازی استانداردهای مربوطه از دیگر اقداماتی است که برای حفظ و نگهداری خطوط لوله بکار می رود .

 

دریافت گواهینامه های بین المللی 

با توجه به اقدامات صورت گرفته و پیگیری های مستمر ، منطقه خوزستان توانسته است گواهینامه های معتبر بین المللی شامل سیستم مدیریت کیفیت (ISO 9001-2008)  سیستم مدیریت محیط زیست (ISO 14001-2004) سیستم مدیریت بهداشت و محیط زیست (OHSAS 18001-2007)  و سیستم مدیریت یکپارچه (I.M.S) را کسب نماید .این منطقه دارای بیش از 446 نفر کارکنان رسمی و بیش از 566 نفر نیروهای پیمانکاری و قرارداد مدت موقت   و مدت معین می باشد .