چهارشنبه 17 خرداد 1402

منطقه اصفهان

منطقه اصفهان در 10 کیلومتری شمال شهر اصفهان و در جوار پالایشگاه این شهر در ارتفاع 1697 متری از سطح دریا واقع شده است. این منطقه مسئولیت انتقال نفت خام ازمیدان نفتی مارون در شهرستان امیدیه استان خوزستان به شرکت پالایشگاه نفت اصفهان را بر عهده دارد و پس از تامین خوراک این پالایشگاه، مازاد نفت خام را به پالایشگاه های تهران و تبریز انتقال می دهد. همچنین فرآورده های نفتی پالایشگاه اصفهان و پالایشگاه بندرعباس را از منطقه جنوبشرق دریافت و به منطقه تهران ارسال می نماید.

انتقال نفت کوره دریافتی از پالایشگاه اصفهان به نیروگاه اسلام آباد و پایانه آب نیل و همچنین انتقال سوخت مورد نیاز فرودگاه شهید بهشتی اصفهان از دیگر خدمات این منطقه است.

گستره جغرافیایی منطقه اصفهان شامل سه استان خوزستان، چهارمحال و بختیاری و استان اصفهان می باشد. این منطقه با بهره گیری از 8 مرکز انتقال، ظرفیت ارسال روزانه بیش از 550 هزار بشکه نفت خام و بالغ بر 350 هزار بشکه فرآورده های نفتی بوسیله هشت رشته خط لوله در سایز های 8 تا 36 اینچ به طول حدود 800 کیلومتر را دارا بوده و در مجموع 1 میلیارد تن کیلومتر مواد نفتی در محدوده فعالیت خود انتقال می دهد.

 از ویژگی های منطقه اصفهان، بهره برداری و نگهداری از خط لوله استراتژیک نفت خام مارون به طول 430 کیلومتر از امیدیه در خوزستان تا پالایشگاه اصفهان است که به خط لوله (مارون ـ اصفهان) شهرت دارد. کمترین ارتفاع این میسر خط لوله، 74 متر و بالاترین ارتفاع 2700 متر از سطح دریا می‌باشد و به دلیل عبور از رودخانه هایی مانند مارون، الله، کارون، دوپلان و زاینده رود و همچنین گذر از مناطق صعب العبور رشته کوه های زاگرس و ارتفاعات مشرف به دریاچه ی سد کارون 3 و عبور از پل اختصاصی احداث شده بر روی دریاچه سد کارون 4، به نقل از مجله آمریکایی INDUSTRY PIPELINE ، بعد از خط لوله آلاسکا به عنوان دومین خط لوله صعب العبور جهان به شمار می‌آید.

 تعمیر و نگهداری این خط لوله علیرغم مشکلات فراوان از قبیل ریزش متناوب کوه‌ها و رانش زمین و سیلاب‌های فصلی به نحو مطلوب انجام و کلیه خطوط لوله در این منطقه بوسیله سیستم های پیشرفته الکترونیکی و نیروی انسانی کار آزموده بصورت شبانه روزی پایش می شود.

این منطقه دارای 24 دستگاه توربین گازی با مجموع توان 200 مگا وات جهت انتقال نفت خام و 10 دستگاه الکتروموتور اصلی با مجموع توان بیش از 16مگا وات جهت انتقال فرآورده های نفتی و 12 دستگاه توربو ژنراتور رستون با مجموع قدرت 12مگا وات و 12 دستگاه دیزل ژنراتور با مجموع قدرت 12 مگا وات جهت تامین برق مراکز انتقال نفت و در کل دارای 240 مگا وات قدرت نصب شده می باشد.

بخش مخابرات منطقه اصفهان با داشتن تعداد 29 ایستگاه مخابراتی و رپیتر و مراکز تلفن MX1 که طی اجرای پروژه فاز2 مخابرات از آنالوگ به دیجیتال تبدیل گردید، وظیفه تأمین و نگهداری ارتباط ستاد منطقه و مراکز انتقال نفت تابعه را بر عهده دارد ودر این راستا علاوه بر تأمین ارتباط شرکت های تابعه وزارت نفت همچون شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، شرکت پالایش نفت، بهداری و بهداشت و مجتمع فنی آموزشی صنعت نفت اصفهان و انبار کالای جنوب، سایر ادارات و سازمان های غیر نفتی مانند شرکت مخابرات زیرساخت، شرکت مخابرات استان خوزستان و چهارمحال بختیاری، توانیر، اداره منابع طبیعی و غیره نیز از ظرفیت‌های آن بهره مند می گردند.کلیه ارتباطات داخلی مراکز انتقال نفت و مرکز منطقه و نیز شبکه LAN دارای زیرساخت فیبر نوری می باشد و ارتباطات منطقه با شبکه WAN شرکت از طریق سیستم های رادیو دیجیتال با پشتوانه آن از طریق منطقه خوزستان و جنوب شرق فراهم گردیده است. همچنین ارتباط مرکز منطقه با مراکز انتقال نفت شماره 7 و 8  و رفسنجان از طریق فیبر نوری بوده و برقراری ارتباط ری ـ اصفهان و اصفهان به مراکز انتقال نفت شماره 6 و 5 در دست مطالعه و بررسی است. لازم به ذکر است مراکز انتقال نفت منطقه اصفهان به سیستم های حفاظت الکترونیک(CCTV) مجهز می باشند..

از نظر کیفیت مدیریت و نیروی انسانی، این منطقه با اقتباس از نظام های جهانی مدیریت، دارای استانداردهای جهانی شامل 9001 ISO،   14001 ISO، 18001  OHSAS و مدیریت یکپارچه I.M.S بوده و گواهینامه استاندارد بین‌المللی هر ساله به وسیله شرکت ارزیابان کیفیت خاورمیانه ممیزی می‌گردد.

مراکز انتقال نفت و تاسیسات: شهید آل خمیس امیدیه(شماره 1)، شهید بدیع صنایع رامهرمز(شماره 2)، شهید ملک باغملک(شماره 3)، شهید مرزبان ایذه(شماره 4)، یادگار حضرت امام (ره) دهدز(شماره 5)، شهید جبارزارع گندمکار(شماره 6)، شهید بهشتی اصفهان(شماره7)، شهیدان رهنما اصفهان(شماره 8)، تاسیسات آب نیل و اسلام آباد.

Esfahan@ioptc.ir